Type at least 1 character to search

OSCAM x Urban Myth present ‘Hollandse Meesters Her-Zien’

‘Hollandse Meesters Her-Zien’, is the kick-off of a growing series of photo portraits based on black people from history. They are almost invisible, the black inhabitants of Amsterdam in the Golden Age. In the paintings of the great Dutch masters there are mainly white main characters. The few black persons are additional figures, to illustrate the wealth of a white main figure. Jörgen Tjon A Fong from Urban Myth reveals, in collaboration with the Amsterdam Museum, the first three portraits of the (growing) exhibition ‘Hollandse Meesters Her-zien’. Sylvana Simons, Jose Montoya and Jörgen himself, crawl into the skin of the almost invisible black Dutch men and women who lived in Holland in the seventeenth and eighteenth centuries.

Expo

Wie naar de schilderijen van de Hollandse meesters kijkt zou zich vergissen en denken dat er in de Gouden Eeuw alleen maar witte mensen in Amsterdam woonden. Maar zwarte mensen zijn geen nieuwkomers in de stad. Tijdens de Black Achievement Month, presenteert curator Jörgen Tjon A Fong van Urban Myth, i.s.m. Amsterdam Museum, de eerste drie portretten van de groeiende tentoonstelling Hollandse Meesters Her-Zien in OSCAM. Hollandse Meesters Her-Zien geeft gezicht aan zwarte Nederlanders uit de zeventiende en achttiende Eeuw. De tentoonstelling wordt een serie fotoportretten van prominente Nederlanders die in de huid zullen kruipen van zwarte Nederlanders die in de zeventiende eeuw (De Gouden Eeuw) en achttiende eeuw in Holland geleefd hebben.  Op basis van historisch onderzoek heeft Tjon A Fong een tiental historische figuren gekozen in de stijl van Rembrandt en zijn tijdgenoten geportretteerd zijn.

De foto’s

In opdracht van curator Jörgen Tjon A Fong fotografeerde Milette Raats prominente Amsterdammers van nu, waaronder politica Sylvana Simons en acteur en kunstenaar José Montoya, in de rol van historische, zwarte Hollanders. Onder de geportretteerden Elisabeth Samson, de Surinaamse zakenvrouw die als ‘vrij geboren zwarte vrouw’ aan het hoofd stond van diverse plantages in Suriname en in Amsterdam een schip liet bouwen voor verscheping van haar goederen. Of Jean Rabo, kamerdienaar van Willem IV.

Curatorschap & Urban Myth

Jörgen Tjon A Fong heeft als artistiek leider van theatergroep Urban Myth (vaste bespeler van Internationaal Theater Amsterdam) zijn sporen verdiend in de grote zalen van de Nederland. Met Hollandse Meesters Her-Zien, zijn eerste tentoonstelling, breidt hij zijn rol van oprichter, regisseur en tekstschrijver van Urban Myth uit met die van curator. Hiermee verandert Urban Myth van muziektheatergroep naar een discipline-overschrijdende culturele organisatie. Jörgen Tjon A Fong: “Net als met onze theatervoorstellingen wil ik met deze tentoonstelling mensen laten nadenken over de identiteit van Nederland en haar bevolking. Zwarte mensen hebben ook hun roots in Amsterdam. Het straatbeeld van Amsterdam is al eeuwen gekleurd.” Het gezicht van Amsterdam is een unieke samenwerking tussen Urban Myth, Amsterdam Museum en OSCAM, waarbij de drie organisaties een onvertelde geschiedenis van Amsterdam een gezicht geven.

Colofon

Concept & curator: Jörgen Tjon A Fong
Fotografie: Milette Raats
Kostuums: Janne Kromhout van Min Design, Jantine Kraaijeveld van Passen en Meten en Nina Voigt.
Partners: Urban Myth, Amsterdam Museum, New Narratives, Internationaal Theater Amsterdam
Productie: Liekje Welten, Nienke Wulder
Locatie: OSCAM
Met dank aan: Imara Limon, Marian Duff, Tom van der Molen, Judith van Amelsfoort, Judikje Kiers, Annegreet van Arkel, Esther Schreuder, Black Achievement Month, OSCAM, Het Fonds Podiumkunsten en het Amsterdams Fonds voor de Kunst

Date

18/10/2018