OSCAM curator Marian Duff asked Kees de Koning (Top Notch) as co-curator for this photo exhibition and Ilja Meefout as photographer. The exhibition takes visitors to the favorite spot in the Bijlmer of Henkie T, MocroManiac, Latifah, Rotjoch and Akwasi. Which vision is there behind their music and entrepreneurship? And also: how did growing up in the Bijlmer unpacked? Parallel to the exhibition is a collaboration with young people from Stichting Jongeren Die het Kunnen (JDK). These young people are ‘trained’ to become museum hosts in collaboration with the Amsterdam Museum.
Bout It
Hiphop is global en local. Geboren in New York en geland in de Bijlmer. OSCAM-curator Marian Duff bedacht het concept voor Bout it samen met gastcurator Kees de Koning, oprichter van Top Notch. De tentoonstelling toont muzikanten en muziekondernemers op hun favoriete plek in de buurt. Zuidoost-fotograaf Ilja Meefout portretteerde Rotjoch, Latifah, Akwasi, Henkie T en MocroManiac bij Rhenenhof, garage Kempering, de Anton de Komplein-markt, flat Kikkenstein en Kraaiennest. Hun roots klinken door in hun muziek en lyrics. Wat betekent die plek voor de muziek van deze journalisten* van de straten, flats en veldjes van de Bijlmer?
Voor Marian Duff is hiphop haar eerste liefde, haar broer Morano een van haar grootste liefdes en OSCAM haar nieuwste liefde. Daarom is Bout It de tentoonstelling die zij moest maken. OSCAM maakt nieuwe verhalen zichtbaar en heeft een sterk maatschappelijk insteek. Jongeren met een beperking, zoals haar broer Morano, worden in samenwerking met de stichting Jongeren Die Het Kunnen van Virgil Tevreden en het Amsterdam Museum opgeleid tot museumhost.
Meer Bijlmer Sounds? In het Atrium naast OSCAM nog meer hiphop-, maar ook jazz- en kasekomuzikanten.
* Chuck D. noemde Public Enemy ‘The Black CNN’
AKWASI
Akwasi (Owusu Ansah) (1988) is een verhalenverteller. Rappend als solo artiest of in de rapformatie Zwart Licht, als tafelheer in De Wereld Draait Door, spoken word-artiest, acteur en schrijver. Met zijn platenlabel Neerlands Dope wil hij jong muzikaal talent kansen bieden. Akwasi betekent zondag in het Ghanees. Hij is ook een zondagskind en wil anderen inspireren: “Wees liever een eersterangs versie van jezelf dan een tweederangs versie van iemand anders.”
De Bijlmer is een essentieel hoofdstuk in het verhaal van Akwasi. Hier heeft hij zijn zwarte bewustzijn ontwikkeld en trad hij voor het eerst op met Zwart Licht in No Limit en de Bonte Kraai. Hij is trots op zijn Bijlmer-roots. Het heeft het hem gemaakt tot de man die hij vandaag de dag is, in zijn eigen woorden: ‘een product uit eigen omgeving’.
Anton de Kompleinmarkt
Akwasi heeft de markt op het Anton de Komplein gekozen als één van zijn favoriete plekken. Vroeger hielp hij zijn tante, die nog steeds op deze markt staat, wel eens met het verkopen van groente en fruit. Hij omschrijft het lopen over de markt als een bekend gevoel, bijna als thuiskomen. Hij kent niet iedereen, maar het is wel bekend terrein. Op deze plek en vele andere plekken in de Bijlmer voelt hij zich trots en geliefd. Hij was hier en is hier nog steeds.
MOCROMANIAC
Abdelilah El Foulani (1987) is beter bekend als MocroManiac. Het waren skere* tijden toen hij opgroeide met alleen zijn moeder. Toen Abdelilah acht was vertrok zijn vader. Afkomst telde niet zo in de rauwe Bijlmer van de jaren tachtig en negentig. Het ging er om hoe hard je was. Abdelilah was een lastige jongen, maar had wel streetfame in Kraaiennest. Hij zat zelfs een tijdje vast wegens straatroof. Zijn leven veranderde toen hij met Hydro en anderen Hydroboyz vormde. Rotjoch spoorde hen aan clubtracks te gaan maken en regisseerde in 2011 de clip van Hindabuilding, over een gewelddadige drugsafrekening. Kees de Koning heeft een rolletje als ‘Mel de corrupte scotoe’*. In 2014 begon MocroManiac aan zijn solocarrière. Samen met Fresku bracht hij in 2017 Juice uit met onder andere de hit Witlof* geïnspireerd door een denigrerend schouderklopje van Matthijs van Nieuwkerk. Sessies bij 101Barz vestigden zijn faam.
* Skeer: arm of blut uit het Sranan Tongo/Engels
* Scotoe: politieagent
* Witlof: lof krijgen van witte mensen en media
Kraaiennest
Men kent hem als MocroManiac of Mani, maar in de buurt Kraaiennest waar hij is opgegroeid is hij vooral gewoon Abdelilah. Er is afgelopen jaren veel veranderd in Kraaiennest. Zijn favoriete plekken zijn nu enkel nog mooie herinneringen. Het in 2012 gebouwde winkelcentrum De Kameleon is het zichtbare resultaat van die verandering. Toch is zijn liefde voor Kraaiennest onveranderd gebleven. Op zijn nieuwste album MANIAC laat hij in het nummer Quatro* Baby horen dat zijn buurt nog steeds veel voor hem betekent: “Ik heb forever liefde voor me blok.” Latifah en Henkie T zijn ook Quatro Babies en rappen mee op het nummer.
* Quatro: Kraaiennest, naar postcode 1104
ROTJOCH
De artiestennaam van Angelo Diop (1981) komt van een standje dat zijn moeder hem gaf. Zijn Nederlandse moeder en Senegalese vader scheidden toen hij jong was. Vanaf zijn 13-de rapte Angelo met zijn crew op straat en in kroegjes. Hij had ‘wel een miljoen’ Amerikaanse voorbeelden. Zijn allereerste album was van Public Enemy. Een ingestuurd filmpje zorgde mede voor een uitnodiging voor verschillende sollicitatierondes, wat uiteindelijk leidde naar een contract bij BNN, waar hij later hiphop platform 101Barz* opzette. Zoals hij zelf zegt: “Een plek waar mensen zich kleden zoals ik me kleed, praten zoals ik praat.” Sinds 2006 tonen bekende en onbekende rappers hun talent in zijn studiosessies. In 2012 kreeg zijn 101Barz meer dan 600 miljoen views en in 2016 kreeg deze godfather van de Nederlandse hiphop de Pop Media Prijs. Volgens Rotjoch wordt hiphopcultuur nog steeds niet serieus genoeg genomen.
*Barz: een rijmende regel in een rapnummer
Rhenenhof
Voordat Rotjoch op je beeldscherm kwam, was hij te vinden in Rhenenhof. Deze plek is één van zijn favoriete plekken. Hier is hij opgegroeid en heeft veel meegemaakt, omdat hij altijd meer buiten dan binnen was. Jongens uit de buurt gaven hem zijn ‘hiphopeducatie’. De wijken waren veel meer dan nu van elkaar gescheiden. Studio’s waren duur, dus op goedkope apparatuur in slaapkamers namen ze hun tracks op. De liefde voor het genre is op deze manier gegroeid, ontwikkeld en omgezet in zijn persoonlijke drijfveer om te doen wat hij nu doet.
HENKIE T
Als rapper refereert Henk Mando (1994) vaak naar zichzelf als Henkie Taylor, Henkie T of gewoon HT. Op zijn 12-de droomde hij van een carrière als profvoetballer en speelde zelfs twee jaren bij de Rotterdamse club Excelsior. Ook toen rapte hij al. Met zijn oud-klasgenoot en vriend Chyvon Pala aka Chivv vormde hij het rapduo Sawtu Boys Money Gang (SBMG). De naam is afgeleid van de band van zijn neef Sawtu Boys (zoute jongens). Als hij in Suriname is speelt Henkie soms met hen mee. Na een legendarische sessie bij 101Barz, waar ze al hun vrienden hadden meegenomen, tekenden ze in 2013 bij TopNotch. Begin 2014 kwam ‘Oeh Na Na’ uit. In minder dan een jaar had de hitsingle tijd 4,5 miljoen views op YouTube. Geld verdienen met je hobby is een droom van velen, eentje die voor Henkie T en Chivv uitgekomen is dankzij hun hiphop met dancehall vibe.
Flat Kikkenstein
Henkie T. is onlangs verhuisd, maar na alles wat hij daar heeft meegemaakt is de flat Kikkenstein zijn favoriete plek. Vanaf 10-hoog keek hij uit over de buurt die zijn hart heeft, Kraaiennest. Samen met onder andere Chivv freestylen in een box is in positieve zin uit de hand gelopen. De albumtitels Richting Kraaie en Metro 53 laten zien dat de rappers van SBMG onlosmakelijk verbonden zijn aan deze buurt, waar zij veel liefde ontvangen en geven. Binnen en buiten SBMG blijft Henkie erg consistent in het representen* van Quatro, de benaming voor Kraaiennest, afgeleid van de postcode 1104.
*Represent: tonen van verbinding met je buurt en de gemeenschap
LATIFAH
De moeder van Latifah van Callias (1992) was zwanger van haar tijdens de Bijlmerramp. Ze groeide op in een gezin met drie zussen, maar heeft ook veel broers van haar vaders kant. Met hen en met jongens uit de buurt, zoals Mocromaniac, Cho en Chivv was ze altijd aan het freestylen. Zo werd ze een ‘chick met ballen’, die niet onderdoet voor mannen. Ze is moeder en muzikant, staat in de keuken en de studio. Real* zijn betekent ook rappen over problemen met mannen. In de clip van Avec me zijn mannen nu eens een lustobject. Haar debuutalbum On My Way kwam in 2017 was op 4 in de Album Top 100, de hoogste notering ooit voor een Nederlandse vrouwelijke rapper.
*Real: het moet gaan over je echte leven
Garage Kempering
Dit is dé plek voor Latifah. De kruising bij garage Kempering waar veel samen komt: geloof, hoop en liefde. Latifah is trots op Kraaiennest. Tijdens de shoot lopen er veel mensen die haar herkennen. Ook een vrouw die haar oma heeft gekend, een vriendin van haar oma. De vrouw zei tegen Latifah dat haar oma trots op haar zou zijn geweest. “Ik raakte emotioneel en voelde mij plots kwetsbaar.” Maar wat is kwetsbaar en wat houdt opgroeien in de Bijlmer in? “Kwetsbaar is wat ik ook ben, naast artiest en moeder ben ik ook mens van vlees en bloed. Maar ook sterk en strijdlustig. Dat is wat de Bijlmer van mij heeft gemaakt.”
Colophon
Concept en curator: Marian Duff
Gastcurator: Kees de Koning
Fotografie: Ilja Meefout
Vormgeving: Studio Floor Wesseling
Partners: OSCAM, Amsterdam Museum, Top Notch, Stichting Jongeren Die Het Kunnen en Gemeente Amsterdam
Productie assistent: Charmaine Wartes
Teksten: Marian Duff, Charmaine Wartes en Annemarie de Wildt
Assistent fotografie Akwasi en Mocromaniac: Shali Blok
Locatie: OSCAM
Met dank aan: Akwasi, MocroManiac, Rotjoch, Henkie T, Latifah, Richard Soesanna, Virgil Tevreden, Noukhey Forster, Custom Made Agency, Shoot The Moon, Event Us en Statement Agency
03/11/2018